juoksukengat.fi
Selaa kenkiä Selaa sukkia Sään mukaiset kengät Kenkien ominaisuudet Juoksutekniikat Pronaatio Kenkien vaikutus juoksuvauhtiin Nopeammaksi juoksijaksi Kipuja juostessa? Jalkasilsa Hengitysilman lämmitin Tietoja meistä Tietosuojaseloste Käyttöehdot Palautelomake Etusivu

Pronaatio

normipronaatio
Ei ylipronaatiota eikä supinaatiota

Pronaatio on jalan liike, jolla ihminen luonnostaan vaimentaa iskua jalan osuessa maahan. Liike voi olla myös liioiteltua, jolloin puhutaan ylipronaatiosta. Se voi olla myös vajaa, jolloin puhutaan supinaatiosta. Pronaatio ilmenee myös seistessä, joskaan ei niin selkeästi.

Ylipronaatio

ylipronaatio
Ylipronaatio vasemmassa jalassa

Ylipronaatiossa nilkka taittuu liikaa sisäänpäin. Tämä korostuu juostessa. Ylipronaatio on virheasento, josta seuraa erinäisiä kipuja koska biomekaaninen systeemi ei tällöin toimi normaalisti. Autokaan ei kulje nätisti, jos joku rengas on soikea tai kulmikas.

Ylipronaatiota voidaan korjata pohjallisilla tai jopa kengillä. Niillä voidaan saada luonnollisempi askel, joskin hiukan keinotekoisesti.

Asian voi havaita tutkimalla juoksukenkää. Kenkä pyrkii kulumaan pohjan sisäsyrjän puolelta.

Supinaatio eli alipronaatio

alipronaatio
Supinaatio vasemmassa jalassa

Supinaatiossa nilkka taittuu liikaa ulospäin kuvan mukaisesti. Kengän pohja kuluu ulkosyrjän puolelta kauttaaltaan.

Pronaatio ja kenkien kuluminen

Pronaation ollessa normaali, kenkä kuluu kantapään taka-osasta ja kengän päkiäosan alta. Kantapääosan kuluminen sen ulkosyrjältä ei liene varma merkki supinaatiosta, jossa kenkä kuluu kantapäästä ihan kärkeen asti ulkosyrjän puolelta.


juoksukengat logo Juoksukengat.fi sivustollamme pyrimme jakamaan parasta mahdollista juoksuun liittyvää materiaalia ja tarjoamaan hyvät, testaamamme kengät edulliseen hintaan. Haluamme jatkuvasti kehittyä, ja yksi keino vaikuttaa on antaa meille palautetta. Se käy helposti tämän palautelomakkeen kautta. Odotamme juuri sinun palautettasi!

Kommentoi aihetta

Sana on vapaa!


Kommentointi vaatii Facebook kirjautumisen. Kirjautumalla ensin voit kommentoida.