juoksukengat.fi
Selaa kenkiä Selaa sukkia Sään mukaiset kengät Kenkien ominaisuudet Juoksutekniikat Pronaatio Kenkien vaikutus juoksuvauhtiin Nopeammaksi juoksijaksi Kipuja juostessa? Jalkasilsa Tietoja meistä Tietosuojaseloste Käyttöehdot Palautelomake Etusivu

Adidas Adizero Pro

Kirjoitettu maanantaina 3.5.2021

Adizero Pro:t on helppo sekoittaa Adios Pro -kenkiin. Nimeämiskäytäntö on mielestäni aika sekavaa. Adizero Pro on jonkinlainen välimalli Adios ja Adios Pro -kengistä. Niissä on 'Carbitex' -hiilikuitulevy. Adios 4 kenkiä kehuttiin kautta linjan, mutta Adios 5:set olivat usealle pettymys. Kuitenkin nämä Adizero Pro kengät puolestaan keräävät kehuja.

Mainittakoon vielä kertaalleen, ettei näitä kenkiä tule sekoittaa Adidaksen Adios Pro -huippuluokan kenkiin. Adidas Adios Pro kengillä tehdään maailmanennätyksiä (2020 loppuvuosi ja 2021), mutta nämä Adizero Pro kengät ovat eri kengät. Adios pro kenkiä olen odotellut, mutta ne myydään yleensä hyvin äkkiä loppuun. Niiden saatavuus on siis todella huono.

Adizero Pro
Adizero Pro pohja

Kengän koko

Adizero Pro:ssa on samaa vikaa kuin Adios 5:ssa ja Boston 8:ssa: sisäsyrjän puolen jalkapöydän alaosasta kenkä tuntuu puristavan pahasti. Eli 'liikavarpaan" kohdalta saattaa isompaa jalkaa puristaa melkomoisesti. Kenkä asettuu ensimmäisen käyttökerran jälkeen, mutta nauhoja saattaa joutua järjestelemään niin, ettei se jää puristuksen väliin korostamaan ahtautta. Asettumisella tarkoitan sitä, että puristus lievenee merkittävästi. Ehkä pohja painuu hivenen tai muuten vain materiaali venyy jostain paikasta. Puristus ei ole ihan yhtä kovaa kuin Adios 5:ssa ja Boston 8:ssa. Jotain kehitystä on siis koon suhteen tapahtunut. Toki oma jalkani on ehkä paksummasta päästä jalkapöydän kohdalta. Monelle kengät varmasti istuvatkin hyvin.

Englannin kielisillä sivuilla kengästä on viitteitä, että koko on pienenlainen. Itse tilasin kokoa 40 2/3, vaikka yleensä ottaen kokoni on tarkka 40. Koko 40 2/3 istuukin hyvin, jos puristaminen jätetään huomioitta. Kannattanee siis ehkä tilata hiukan normaalia suurempi koko. Adizero kenkien sopivuus hiukan vaihtelee, joten lienee parasta aina kokeilla kenkää ennnen ostopäätöstä.

Paino

Adiozero pro on the scale
Adizero pro puntarissa

UK 8.5 koon kenkä painaa valmistajan mukaan 235 g. 40 kokoinen kenkä painaa keittiövaa'alla punnittuna 210 g. Adios 5-kenkiin verrattua jokunen gramma on tullut lisäpainoa.

Droppi

Valmistajan mukaan droppi on 9.5 mm, eli lähellä kymmentä milliä mennään. Kantapää on 21.5 mm korkealla kun taas päkiäosa 12 mm korkeudella.

Ulkopohja

Ulkopohja on etuosassa Continentalin kumia, joka antaa hyvän pidon myös märällä asfaltillakin. Takana on jonkinlaisia kovamuovinastoja, joiden tarkoitusperästä on hankala nyt sanoa mitään. Toiset ajattelevat, että kumiseos painaa enemmän. Niken tuotteissa on hyvin vastaavaa havaittavissa siinä mielessä, että esimerkiksi Zoom Fly 3:n kärkiosa on varustettu kumiseoksella, muuta muutoin sitä on käytetty säästeliäästi. Itse olen taipuvainen ajattelemaan, että kovamuovinastat tekevät kenkien käytön mahdolliseksi myös, kun tiellä on kiveä. Ehkä kivet asfaltin päällä eivät tunkeudu kengän sisään niin helposti. Toinen asia voinee liittyä biomekaaniseen ilmiöön: ehkä koko pohjan kumiseos aiheuttaa enemmän liikettä vastustavaa voimaa. Kovamuovi voi liukua paremmin ollen aiheuttamatta tätä jonkinasteista liikettä hidastavaa ilmiötä. Kärkiosa on kuitenkin maassa huolehtien hyvästä pidosta. Näin siis itse arvelen, mutta tunnustan olevani faktoista aikalailla pihalla.

Kiertojäykkyys

Kenkä on jäykkä kuten muut verrokitkin. Jäykkyys myös säilyy hyvin, vaikka kengällä olisi juostu paljon.

32 kilometrin testijuoksu

Adios 5 kengillä olin vähällä saada rakot jalkapohjiini ihan lyhyellä 16 km lenkillä. En muista, että vastaavaa olisi koskaan millään muulla kengällä tapahtunut. Tämän takia suhtauduin varovaisen skeptisesti näihin Adizero Pro -kenkiin. Juostuani ensin 10 km testilenkin, ajattelin seuraavaksi kokeilla hiukan pidempää matkaa.

Pitänee sanoa, että 32 kilometriä meni oikein mukavasti näillä Adizero Pro kengillä. Adios 5:n tapaista rakkovaaraa ei ollut. Ainoa asia, mikä kävi mielen päällä muutamaan kertaan oli kengän koko. Ajattelin, että ostinkohan sittenkin liian isot kengät. Voin vain kuvitella minkälainen jalkapöydän jomotus niillä pienemmillä olisi ollut. Toisekseen, toisin kuin esimerkiksi salibandyssä, juoksussa mennään tiettyyn suuntaan ilman äkillisiä suunnanmuutoksia. Tällöin kengän tarkalla istuvuudella ei ole niin merkitystä. Jos kantapää pääsee nousemaan, ei sekään mielestäni ole huolenaihe niin kauan kun kenkä on kunnossa. Tähän voi nauhoituksella hiukan vaikuttaa.

Yhteenvetona sanon, että Adizero Pro:t vakuuttivat minut: aion pitää niitä vakiokenkinäni. Niken pomppukengät vaativat paljon harjoittelua, eikä niillä voi talvella juosta ulkotiloissa. Nastakengät ovat luonteeltaan lähempänä Adidaksen kenkiä, jolloin siirtymä talvikaudelta kesäkaudelle käy luonnollisemmin.

juoksukengat logo Juoksukengat.fi sivustollamme pyrimme jakamaan parasta mahdollista juoksuun liittyvää materiaalia ja tarjoamaan hyvät, testaamamme kengät edulliseen hintaan. Haluamme jatkuvasti kehittyä, ja yksi keino vaikuttaa on antaa meille palautetta. Se käy helposti tämän palautelomakkeen kautta. Odotamme juuri sinun palautettasi!


Kommentoi aihetta

Jäikö jotain olennaista kertomatta Adizero Pro kengistä? Tai tuliko virheellistä tietoa? Kerro meille, niin pyritään tarkentamaan tietoa.


Kommentointi vaatii Facebook kirjautumisen. Kirjautumalla ensin voit kommentoida.