juoksukengat.fi
Selaa kenkiä Selaa sukkia Sään mukaiset kengät Kenkien ominaisuudet Juoksutekniikat Pronaatio Kenkien vaikutus juoksuvauhtiin Nopeammaksi juoksijaksi Kipuja juostessa? Jalkasilsa Hengitysilman lämmitin Tietoja meistä Tietosuojaseloste Käyttöehdot Palautelomake Etusivu

Juoksukenkien ominaisuuksista ja niiden merkityksistä

Juoksukengillä on useita erilaisia ominaisuuksia. Markkinoilla on satoja erilaisia malleja, joilla jokaisella on hiukan erilaiset ominaisuudet. Monesti kenkien valinta jää myyjän päätettäväksi asiasta tietämättömille - ja ehkä hyvä niin. Ominaisuuksiin kannattaa kuitenkin perehtyä, mikäli haluaa juoksussa kehittyä.

Joillakin juoksuharrastus voi loppua polvivaivoihin. Aiheuttajana voi kuitenkin olla kengät, jonka takia harrastusta ei kannata heti hylätä.

Tässä listaamme ominaisuuksista tärkeimpiä, kuten dropin ja kenkien eri osat. Eräs tärkeä huomio on myös pohjan kuviointi, joka kertoo kenkien kohdemaaston.

erilaisia juoksukenkiä black and white erilaisia juoksukenkiä edge detect erilaisia juoksukenkiä erilaisia juoksukenkiä


Droppi

kenkien droppi
Droppi

Droppi ilmoitetaan millimetreissä ja se merkitsee kuinka paljon korkeammalla kantapää on päkiää, eli se on kengän päkiäosan ja kannan välinen korkeusero. Yleensä se asettuu 0 - 10 mm haarukkaan.

Barefoot eli paljasjalkakengissä droppi voi olla 0 mm, kun taas lähes valtaosassa juoksukengissä se on aikalailla 10 mm.

Ulkopohja

ulkopohja
Ulkopohja punaisella

Ulkopohjalla (Outsole) on aina tietynlainen kuviointi. Kuvio voi olla suunnattu tiettyyn kohteeseen, kuten asfaltille, maastoon tai liukkaalle jäälle. Lisäksi sillä voi olla toiminnallista merkitystä pitoon ja jopa kengän vaimennukseenkin. Seuraavaksi tarkastelemme näitä erilaisia kuviointeja hiukan syvemmältä.

Maastokuviointi

Maastokuvioidulla ei kannata juosta asfaltilla pitkiä matkoja jos laisinkaan. Se voi olla polvikipujen aiheuttaja. Kuviolla ei ole myöskään verrattavaa pitoa asfaltilla, koska kuvion kosketuspinta-ala asfalttiin on minimaalinen. Lisäksi kuvio voi olla epäedullinen vaimennuksen suhteen, onhan kengät tarkoitettu erityisesti maastoon.

maastokuvioitu kenkä läheltä
Speedcross pohja läheltä
maastokuvioitu kenkä
Speedcross pohja

Maastokuvio puree hyvin maastossa, kuten hiekalla ja poluilla. Kuvion Upotessaan maastoon, vaikka hiekalle, saa aikaan paremman pidon kuin asfaltille suunnattu kenkä. Vieressä muutama kuva Salomon Speedcross 5 -pohjasta. Valmistajan mukaan se on maastoon suunnattu kenkä ("Muddy and soft terrains").

Asfaltille ajatellut Gore-tex sadekelin kengät eivät saisi olla maastokuvioidut. Tämä on tärkeä huomio, sillä useimmissa Gore-tex kengissä on maastokuviointi.

Yksi helppo tapa ajatella pohjakuviota on arvioida, voisitko juoksennella sillä sisätiloissa kuten liikuntasalissa. Ihan maalaisjärki jo sanoo, ettei nappulapohjaisella kengällä kannata sisällä juosta, jo mahdollisesti puuttuvan pidon takia. Kengän dynamiikkakin varmasti huolestuttaa, riski eriasteisile vahingoille tulee lähelle.

Asfaltin ja kovan pinnan kuviointi

Adizero Adios pohja asfaltille
Adidas Adizero Adios 5 pohja

Adidaksen Adizero Adios 5 pohja on kuvattuna oikealla. Continentalin kumi takaa hyvän pidon kuivalla ja märällä. Kengillä ei kuitenkaan kannata maastossa juosta, koska sillä ei ole tarjota tarvittavaa tukea, kasvattaen nilkan nyrjäyttämisen todennäköisyyttä. Kenkä on tarkoitettu koville pinnoille, kuten asfaltille. Parhaimmillaan kenkä toimii kuivalla asfaltilla. Märällä kenkä kastuu ja sen paino lisääntyy, vaikka pito olisikin vielä hyvä.

gtx pohja asfaltille
Asics Gel Pulse 11 pohja
GTX pohja asfaltille läheltä
Asics Gel Pulse 11 pohja zoomattuna

Kovalle pinnalle, kuten asfaltille tarkoitettuja Gore-TEX kenkiä on markkinoilla yllättävän vähän. Nikellä on joissain malleissa heidän oma vettäsuojaava pinta. Adidakselta en ole löytänyt yhtään asfaltille tarkoitettua GTX kenkää. Maastoon sopivia malleja on tosin Adidaksella useita.

Kuvissa oikealla näkyy Asics Gel Pulse GTX 11 pohjakuvio. Tämä malli, joka on niitä harvoja kovan pinnan GTX juoksukenkiä, soveltuu erinomaisesti sadekelin vaihtoehdoksi asfaltille.

Gore-TEX kenkiä, jotka eivät sovellu asfaltille

Kannattaa huomioida, ettei kaikki Gore-TEX kengät ole tarkoitettu koville tiepinnoille. Itse asiassa, suurin osa niistä on tarkoitettu maastoon:

Salomon XA PRO 3D CS WP:
"Technical terrains", tekninen maasto
Salolon Speedross 5 GTX:
"Muddy and soft terrains", mutaiseen ja pehmeään maastoon
Terrex Skychaser GTX ("Trail running")
Polkujuoksuun
Terrex Swift R2 GORE-TEX Hiking Shoes
"Hiking shoes" eli vaelluskengät

Jostain syystä yllämainittuja kenkiä mainostetaan juoksukenkinä. Niitä ne ehkä ovatkin, mutta huomioi tarkasti valmistajan ilmoittama kohdemaasto. Juoksukenkä ei tarkoita automaattisesti asfalttipinnan kenkää.

Nastapohja

Salomon CS3 pohja
Salomon Spikecross 3 pohja

Nastapohja on tarkoitettu liukkaalle kelille: jäälle ja lumelle. Pohja näyttää vallan maastokuvioiselta. Siinä on kuitenkin tietty määrä nastoja (9-12 kpl). Nastat antavat tarvittavan pidon. Talviliukkailla kannattaa aina käyttää nastakenkiä. Tällöin turha varominen ei häiritse tai jopa aiheuta ylimääräistä lihaskipua. Talvella voi olla paikallaan käyttää aina nastakenkiä.

Välipohja

kenkien välipohja
Välipohja punaisella

Välipohjassa (midsole) on yleensä vaimennusta muodostavat materiaalit. Tämä muodostaa kenkien tärkeimpiä ominaisuuksia.

Vaimennus

Vaimennus (cushion) on kengän perusominaisuus. Se vaihtelee kenkien mukaan ja onkin yksi tärkeimmistä valintakriteereistä kengän koon lisäksi.

Sisäpohja

Sisäpohja (insole) tarkoittaa yleensä pohjallista. Useista kengistä sen saa irti. Jotkut urheilukaupat myyvät muotoiltavia sisäpohjia, joilla voi olla etua jalan mahdollisten virheasentojen korjaamisessa.

Pohjallisen voi hätätapauksessa ottaa kokokaan poiskin, mikäli kenkä on hiukan liian pieni.

Kiertojäykkyys

Kengän kiertojäykkyys
Kiertojäykkyys alta katsottuna
Oikean kengän kiertojäykkyys
Kiertojäykkyys (oikea kenkä, sisäsyrjä näkyvissä)

Kiertojäykkyys (torsional stiffness, torsional rigidity) on yksi kengän ominaisuuksista. Kenkävalmistajat eivät välttämättä mainitse jäykkyydestä mitään. Jonkinasteista jäykkyyttä vaaditaan kengiltä.

juoksukengat logo Juoksukengat.fi sivustollamme pyrimme jakamaan parasta mahdollista juoksuun liittyvää materiaalia ja tarjoamaan hyvät, testaamamme kengät edulliseen hintaan. Haluamme jatkuvasti kehittyä, ja yksi keino vaikuttaa on antaa meille palautetta. Se käy helposti tämän palautelomakkeen kautta. Odotamme juuri sinun palautettasi!


Kommentoi aihetta

Sana on vapaa!


Kommentointi vaatii Facebook kirjautumisen. Kirjautumalla ensin voit kommentoida.