juoksukengat.fi
Selaa kenkiä Selaa sukkia Sään mukaiset kengät Kenkien ominaisuudet Juoksutekniikat Pronaatio Kenkien vaikutus juoksuvauhtiin Nopeammaksi juoksijaksi Kipuja juostessa? Jalkasilsa Hengitysilman lämmitin Tietoja meistä Tietosuojaseloste Käyttöehdot Palautelomake Etusivu

Testissä Jonasport hengitysilman lämmitin

Kovalla pakkasella, eli alle 15 asteessa kovempi juokseminen voi aiheuttaa pysyviä muutoksia keuhkoihin, toteaa tutkija artikkelissa, joka on löydettävissä hakusanoilla "Exercising in very cold weather could harm lungs over time, researcher cautions" (ualberta.ca).

Jonasport maski urheiluun
Jonasport merinovilla tuubihuivi

Oletko koskaan yskinyt pakkasella tapahtuvan kovan juoksulenkin jälkeen sisälle tultaessa? Kovalla pakkasella kannattanee juosta hiukan hiljempaa ja säästää kovemmat treenit kun mittari lähenee nollaa. Näin olen itsekin toiminut, mutta toisinaan on saattanut yskittää kevyemmänkin lenkin jälkeen. Näin ei aina ole tapahtunut, ja takana on ollut myös flunssaa joka ei ehkä kaikilta osin ole täysin parantunut.

Kovalla pakkasella juoksu

Kovalla pakkasella voi altistaa itsensä erinäisille hengitystieinfektioille. Puhutaan myös rasitusastmasta, jota ehkä hiihtäjien parissa tavataan enemmän. Hiihtohan tapahtuu yleensä kylmässä.

Itselläni juoksemisen pakkasraja on ehkä siinä -30 asteen tuntumassa. Toistaiseksi raja ei ole tullut koskaan vastaan, vaikka lähellä se on kyllä käynyt. Erityisen tärkeänä pidän housuosastoa, jottei eturauhastulehdus pääse iskemään. Tämä tarkoittaa merinovillaboksereita tai merinovillashortseja boksereiden päälle, joiden päälle tulee vielä talvijuoksuhousut. Mahdollisesti säärystimet voivat vielä suojata nilkkoja.

Kylmää ilmaa virtaa kuitenkin helposti keuhkoihin, vaikka hengittäisikin nenän kautta. Tähänkin on olemassa tuubihuiveja ja muita kankaita, jotka peittävät naamaa. Harvoin niitä näkee kuitenkaan käytettävän.

Silmät voi suojata kätevästi laskettelulaseilla. Lasit pääsevät toisinaan huurtumaan, muttei niin rajusti etteikö eteen näkisi tarpeeksi hyvin.

Jonasport maski

Jonasport hengitysilman lämmitin lupaa -20 asteen kylmäilman +20 asteiseksi. Ero on todella merkittävä. Juju piilee siinä, että uloshengittäessä hengitysilma lämmittää metalliritilää, joka sisäänhengittäessä taas lämmittää sisään tulevaa ilmaa. Näinollen lämpö varastoituu Jonasport maskiin. Maskin päälle tulee vielä merinovillakauluri. Tällä yhdistelmällä pitäisi -20 asteen ilman olla +20 asteista hengittäessä VTT:n testin mukaan.

Keuhkojen pinta-ala on merkittävä. Sen efektiivinen pinta-ala voi olla 5 kertaa suurempi kuin ihon. Riippuen lähteestä, pinta-ala voi vaihdella, mutta puhutaan kuitenkin merkittävästä pinta-alasta. Kokemukseni mukaan vaatetusta tarvitaan vähemmän kun käytetään Jonasport maskia merinovillakaulurin kanssa. Varpaat eivätkä sormet tunnu jäätyvän kovallakaan pakkasella. Ihmiskeho on siinä mielessä nerokas, että se pyrkii suojaamaan kylmällä elintärkeät paikat, jolloin ääreiset kuten varpaat ja sormet, voivat hyvinkin kylmettyä. Nyt kun kylmää ilmaa ei virtaakaan suoraan tai nenän kautta keuhkoihin, elimistö pystynee pitämään muut paikat hyvinkin lämpimänä. Jonasport maski on siis myös kätevä lämmitin hyvin kylmillä ilmoilla.

juoksukengat logo Juoksukengat.fi sivustollamme pyrimme jakamaan parasta mahdollista juoksuun liittyvää materiaalia ja tarjoamaan hyvät, testaamamme kengät edulliseen hintaan. Haluamme jatkuvasti kehittyä, ja yksi keino vaikuttaa on antaa meille palautetta. Se käy helposti tämän palautelomakkeen kautta. Odotamme juuri sinun palautettasi!

Kommentit  

Haluamme kehittyä jatkuvasti ja kaikki kommentit ovat erityisen tervetulleita! Vaatii FB kirjautumisen sivun yläpalkista tai allaolevasta FB-painikkeesta.


Kommentointi vaatii Facebook kirjautumisen. Kirjautumalla ensin voit kommentoida.