juoksukengat.fi
Selaa kenkiä Selaa sukkia Sään mukaiset kengät Kenkien ominaisuudet Juoksutekniikat Pronaatio Kenkien vaikutus juoksuvauhtiin Nopeammaksi juoksijaksi Kipuja juostessa? Jalkasilsa Tietoja meistä Tietosuojaseloste Käyttöehdot Palautelomake Etusivu

Nike Racing juoksusukat jarrupohjalla

Kirjoitettu torstaina 3.9.2021

Jalkapallopuolella TruSox on kehittänyt pitopohjaisia sukkia yli vuosikymmenen. Nike on myös tullut hiljattain matkaan tähän ehkä turhalta kuulostavaan tuotepalettiin, käsittäen myös juoksusukat, Nike Grip -teknologiallaan. Tänä vuonna, 2021, ei ole kuitenkaan juoksurintamalta tutkimusta, joka viittaisi näiden hyödyllisyyteen. Voisivatko ne antaa edes hivenen lisävauhtia?

TruSox perustaja oli huomannut, että nopeat suunanmuutokset jalkapallossa aiheuttavat jalan luisumista kengissä ja tätä kautta energiaa menisi hukkaan. Ei ehkä paljoa, mutta kuitenkin. Ajatus on mielenkiintoinen, kuinka paljon jalka voi sitten liukua kengän sisällä? Ja jos tätä liukumista voidaan rajoittaa, seuraako siitä hyötyä? Saadaanko energia kohdennettua itse tekemiseen paremmin?

Näihin kysymyksiin on hankala vastata. Liikkuuko jalka oikeankokoisissa kengissä? Jos liikkuu, onko sillä oikeasti merkitystä vai onko se jopa hyvä asia?

Ajatus siitä, että energiaa valuu hukaan kengän sisällä, ei kuulosta optimaaliselta. Jos tätä potentiaalista hukkaenergiaa voidaan rajoittaa, kuulostaa se taas mahdolliselta juoksutekniikan optimoinnilta, jonka ansiosta ehkä voidaan päästä hivenen nopeampaa.

Nike Racing sukat
Nike Racing Ankle socks

Sukan ominaisuudet

Sukat ovat tarkoitettu vasempaan (2L) ja oikeaan (2R) jalkaan. Niitä ei siis tule vetää summittaisesti jalkaan. Kummassakin sukassa on oma merkintä, joko 2L tai 2R.

Sukat ovat todella ohuet, joten sadekelille ne sopivat hyvin koska ne eivät kerää vettä. Sukat tuntuvat myös kestävän hyvin. Salibandyssä ja juostessa olen käyttänyt yhtä paria selvittääkseen sen kestävyyden. Tätä käytettyä paria olen verrannut täysin uuteen vastaavaan. Valkoinen pitomateriaali tuntuu kuluvan ensimmäisenä, muttei kuitenkaan mitenkään hälyttävää vauhtia. Käyttökertoja on takana jo toistakymmentä.

Terwapuolikkaalla 2021 käytin sukkia juostessa. Ehkä jyrkissä mutkissa näistä oli jotain hyötyä - ehkä ei. Koska sukat ovat ohuet, ajattelen, että ne toimivat märällä kelillä kun Gore Tex kengät eivät ole käytössä. Rakkoja en ole näillä saanut jalkaan. Ei näistä ainakaan haittaa ole, mutta hyöty lienee juoksussa minimaalinen tai olematon.

Sukat kuluivat puhki noin 20 salibandykerran ja 20 juoksukerran jälkeen. Sauma, joka jo uutenakin vaikutti aika riskiltä, repesi jonkin matkaa. Sukassa ei ollut virhettä, vaan kaikissa uusissa on hyvin vastaava liitoskohta. Ottaen huomioon sukan ohuuden (ne muistuttavat naisten sukkahousuja) tämä ei ollut varsinainen yllätys.

juoksukengat logo Juoksukengat.fi sivustollamme pyrimme jakamaan parasta mahdollista juoksuun liittyvää materiaalia. Haluamme jatkuvasti kehittyä, ja yksi keino vaikuttaa on antaa meille palautetta. Se käy helposti tämän palautelomakkeen kautta. Odotamme juuri sinun palautettasi!


Kommentoi aihetta

Jäikö jotain olennaista kertomatta Niken pitopohjaisista juoksusukista? Vinkkaa asiasta alle! Kiitokset jo etukäteen!


Kommentointi vaatii Facebook kirjautumisen. Kirjautumalla ensin voit kommentoida.