juoksukengat.fi
Selaa kenkiä Selaa sukkia Sään mukaiset kengät Kenkien ominaisuudet Juoksutekniikat Pronaatio Kenkien vaikutus juoksuvauhtiin Nopeammaksi juoksijaksi Kipuja juostessa? Jalkasilsa Hengitysilman lämmitin Tietoja meistä Tietosuojaseloste Käyttöehdot Palautelomake Etusivu

Juoksuvauhdin kasvattamien

Juoksua voi kehittää nopeammaksi usealla eri menetelmällä. Niitä ovat intervalliharjoitukset, mäkitreenit ja lukemattomat muut harjoitustekniikat ja menetelmät. Tällä sivulla ei keskitytä näihin seikkoihin, vaan sellaisiin, jotka jäävät helposti huomioimatta.

Ientulehduksen hoitaminen

Kuinka ientulehduksen hoitaminen voi kasvattaa juoksunopeutta? Käykäämme faktojen äärelle. Ensiksi, Ientulehdus on hyvin yleistä aikuisilla: "THL on arvioinut, että jopa 64 prosentilla suomalaisista aikuisista on parodontiittiin liittyviä yli neljä millimetriä syventyneitä ientaskuja ja jopa viidenneksellä vaikea-asteinen tauti, jonka merkkinä yli 6 milliä syviä ientaskuja." (hyvaterveys.fi).

Toiseksi, ientulehdus on yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen. Kohonnut verenpaine taas aiheuttaa monenlaista epäedullista kehitystä ihmisessä. Ientulehduksen kautta verenkiertoon voi päästä bakteereja, jotka näin johtavat toiminnan heikkenemiseen.

Hammaslankaa ja myös mahdollisesti hammasväliharjoja tulisi käyttää päivittäin. Mikäli hampaissa tuntuu ajoittaista jomotusta, voi hampaiden välissä olla tulehdus, mikäli reikiä ei löydy. Itselläni on paikka kahden takahampaan välissä, josta hammaslanka ei mene läpi. Paikan alla ien oli ollut huonossa kunnossa, kunnes hoksasin käyttää hammasväliharjaa, jonka työnnän alempaa läpi kummaltakin puolelta. Asiaa selvisi vasta kun olin valittanut hammaslääkärissä jomotuksesta, johon en löytänyt syytä. Hammaslääkäri paikansi ientulehduksen, jota en itse saattanut löytää; olihan se kahden hampaan välissä.

Ientulehduksen hoidon vaikutus juoksunopeuteen

Juoksin eräässä juoksutapahtumassa elokuun lopussa 10 km aikaan 40:12. Kuukautta myöhemmin juoksin samoilla kengillä ajan 39:43. Eroa näille tuli siis 29 sekuntia, eli aikalailla puoli minuuttia.

Elokuun lopussa aloin myös hoitamaan piilevää ientulehdustani kuntoon. Toipumiseen meni useita viikkoja. 29 sekunnin tulosparannus ei ehkä täysin johtunut ientulehduksen hoidosta, mutta ajattelen, että sillä oli varmasti osuutta asiaan.

Shortsit

Täältä voidaan lukea, että halkioshortsit (eng. split shorts) ovat nopein juoksuvaatetuksen alakerta. Tämä johtuu siitä, etteivät ne pidempien shortsien tavoin vastusta liikettä. Ajattelisin, ettei tässä puhuta kovin suuresta tekijästä, mutta kaikki lasketaan. Ainakin asia on hyvä tiedostaa.

Sama koskee muitakin juoksussa käytettyjä vaatteita. Bokseritkin voivat vastustaa enemmän kuin alushousut, joissa ei ole bokserin tavoin jalalle uloketta. Talvihousuissa nämä tekijät voivat merkitä jo paljonkin, sillä osa niistä tuntuu olevan varsin jäykkiä. Jotkut talvihousut, esimerkiksi ASICS:n Accelerate Pant:sit, pyrkivät tarjoamaan vapaampaa liikerataa vastustamisen sijaan. Kannattaa huomioida ovatko housut siis tarjoitettu juoksuun vai ihan vain ulkoiluun.


juoksukengat logo Juoksukengat.fi sivustollamme pyrimme jakamaan parasta mahdollista juoksuun liittyvää materiaalia ja tarjoamaan hyvät, testaamamme kengät edulliseen hintaan. Haluamme jatkuvasti kehittyä, ja yksi keino vaikuttaa on antaa meille palautetta. Se käy helposti tämän palautelomakkeen kautta. Odotamme juuri sinun palautettasi!

Kommentoi aihetta

Sana on vapaa!


Kommentointi vaatii Facebook kirjautumisen. Kirjautumalla ensin voit kommentoida.