juoksukengat.fi
Selaa kenkiä Selaa sukkia Sään mukaiset kengät Kenkien ominaisuudet Juoksutekniikat Pronaatio Kenkien vaikutus juoksuvauhtiin Nopeammaksi juoksijaksi Kipuja juostessa? Jalkasilsa Tietoja meistä Tietosuojaseloste Käyttöehdot Palautelomake Etusivu

Adidas Adizero Adios Pro 2

Kirjoitettu tiistaina 3.8.2021

Nämä kengät ovat ne kuuluisat Adizero Adios Pro eliittikenkien kakkosversiot. Ensimmäisiä ei ollut juuri saatavilla ja aina kun erä tuli myyntiin, se vietiin kirjaimellisesti käsistä. Mahdollisesti Adidaksella kävi arviointivirhe ensimmäisien kenkien kysynnän suhteen, tai sitten joku muu tekijä on jarruttanut tuotantovauhtia.

Adizero Adios Pro 2 kenkiä on ollut tarjolla hyvin. Ainoa negatiivinen kaiku on liittynyt pohjan kestävyyteen. Toistaiseksi olen juossut kengillä hiukan alta 100 km, enkä ole havainnut moitteita pohjan kumiseoksessa. Kulumisen merkkejä ei ole silmin havaittavissa tavanomaista enempää.

Adizero Adios Pro
Adizero Adios Pro 2 pohja

Kengän koko

Toisin kuin monissa muissa Adidaksen kengissä, näissä tuntuu olevan hyvin tilaa jalalle. Ostin varmuuden vuoksi 40 2/3 vaikka oikea kokoni on 40. Englanninkielisillä sivuilla jotkut ovat jopa ajatelleet puolta numeroa pienempiä kenkiä kuin normaalisti. Adidaksella koko tahtoo hiukan heitellä kenkämerkistä toiseen, joten suositeltavaa olisi kokeilla näitäkin etukäteen. Uskaltaisin veikata, että tämä "fits true to size", eli älä osta suurempaa kuin oikea kokosi on.

Paino

Adiozero Adios Pro 2 on the scale
Adizero Adios Pro puntarissa

UK 8.5 koon kenkä painaa valmistajan mukaan 215 g. 40 kokoinen kenkä painaa keittiövaa'alla punnittuna 204 g. Tämä on täsmälleen sama kuin Adios 5 -kengillä.

Droppi

Valmistajan mukaan droppi on 10 mm. Kantapää on 39.5 mm korkealla ja päkiäosa 29.5 mm korkeudella. (Adios 5: 21.5 mm / 12 mm)

Ulkopohja

Ulkopohja on melko sileää kumiseosta. Tämä ei välttämättä ole hyvä todella märällä kelillä, mutta sekin asia tulee testata ilman pikaisia johtopäätöksiä.

Kiertojäykkyys

Pohja on erityisen jäykkä. Jäykkyys on samaa luokkaa kuin muissa vastaavissa kengissä (Nike Air Zoom Tempo Next yms.).

Testijuoksuja

10 km+ testijuoksu

Alkuun meno oli hyvinkin samanlaista kuin muilla korkeaprofiilisilla huippukengillä (Nike Zoom Fly 3, Nike Air Zoom Tempo Next). Tuntuma oli kuitenkin lähellä Adizero Pro kenkiä. Kantapää alla oli kuin "pallo", joka jousti erinomaisesti.

Kengissä on kanta-osassa pehmustettu "pidike", jotta kantapää ei nousisi tai tekisi ylösalas liikettä juostessa. Hiukan turhan suurilla kengillä tämä toi kantaosaan pienen hiertymän. Kuluneilla sukilla ei kannata mennä koska kanta-osaan voi tulla hiertymä.

Puolimaraton alle 1:30

Testimielessä juoksin puolikkaan (21.1 km) alle 1:30 (1:29:07). Juoksu oli osa ohjelmaa, eikä tarkoituksena ollut juosta alle 1:30. Suunnitelmana oli mennä kiihtyvällä vauhdilla 14 km kohdalle, hiukan höllätä ja katsoa jatkoa myöhemmin. Takana oli maraton 2 viikkoa aikaisemmin, joten en ollut varma jaksamisen suhteen. Siinä 17 km paikkeilla kuitenkin havaitsin, että voisinkin juosta puolikkaan alle 1:30.

Kaikin puolin juoksu sujui niin hyvin, että olen vakavissani ajatellut käyttää näitä kenkiä Nike Air Zoom Tempo Next -kenkien sijaan skaboissa. Puolikkaan jälkeen jatkoin matkaa reilun kilometrin verran hitaalla vauhdilla. Huomasin kenkien olevan erityisen mukavat mennä.

Puolimaraton aikaan 1:24:45 märällä kelillä

Hiukan nopeampitempoinen puolikas märällä kelillä ei tuottanut pettämystä. Vaikka kengän pohja on juuri ilman kuviointeja hyvinkin tasainen, on pito silti kohdallaan märälläkin asfaltilla.

terwapuolikas 2021 youtube logo
Terwampuolikas, 2021

Oheinen video on kuvattu näillä kengillä 25.09.2021 Terwamaratonin puolikkaalla. Jos on tottunut juoksemaan Niken kengillä, on Adidas kuitenkin hiukan perinteisempi. Vaikka Adidaksen pohjat ovat sen 4 cm korkeat, biomekaaninen toiminta lienee lähempänä matalaprofiilisempia kenkiä, kuten Adiosta ja Bostonia. Näinollen nämä kengät ovat kuin luonnollinen jatke aikaisemmalle Adidaksen tuotannolle.

Uskallan väittää näin, koska 4 viikkoa aikaisemmin juostu maratoni Niken Tempo Nexte kengillä ei rasittanut isovarpaiteni tyveä toisin kuin nämä Adios Pro:t. Kärsin 'Hallux Limitus' eli jäykän isovarpaan vaivasta, symmetrisesti kummassakin isovarpaassa. Maratonini ensimmäisen puolikkaan juoksin vauhdikkaammin kuin tämän puolikkaan, syynä oli vielä muutamia päiviä aikaisemmin koetut flunssaoireet, eli juoksin puolikaan hiukan vajaakuntoisena (ja maratonin alun liian vauhdikkaasti). Jäykän isovarpaan oireet ovat selvempiä matalaprofiilisilla kengillä, koska isovarvas joutuu ehkä enemmän töihin tai ainakin taipumaan suhteessa enemmän.

Tutkin asiaa tarkemmin ja havaitsin, että Adidaksen 'Toe Spring' (vapaasti suomennettuna 'varvas jousi'), eli kengän kärjen nousukulma varpaille itselleen on selkeästi jyrkempi kuin Nike Tempo Next -kengissä. Päkiäosan jälkeen kärkeä kohti sisäpohja siis nousee kenkämallista riippuen enempi tai vähempi, ja tätä kutsutaan 'toe spring' -termillä. Mikäli isovarpaat ovat kipeinä kovan kisan jälkeen, kannattanee harkita kenkiä joissa on pienempi eli vähemmän jyrkkä 'toe spring'.

Hitaat lenkit

Usealla kilpakengällä on hankala juosta hiljaa, tai juoksu voi tuntua epämukavalta. Adios Pro 2:lla on kuitekin hitaampikin (5:15) vauhti erityisen mukavaa. Tämä tekee kengästä poikkeuksellisen ja ehkä toisaalta käytännöllisen.

juoksukengat logo Juoksukengat.fi sivustollamme pyrimme jakamaan parasta mahdollista juoksuun liittyvää materiaalia ja tarjoamaan hyvät, testaamamme kengät edulliseen hintaan. Haluamme jatkuvasti kehittyä, ja yksi keino vaikuttaa on antaa meille palautetta. Se käy helposti tämän palautelomakkeen kautta. Odotamme juuri sinun palautettasi!


Kommentoi aihetta

Jäikö jotain olennaista kertomatta Adios kengistä? Tai tuliko virheellistä tietoa? Kerro meille, niin pyritään tarkentamaan tietoa.


Kommentointi vaatii Facebook kirjautumisen. Kirjautumalla ensin voit kommentoida.