juoksukengat.fi
Selaa kenkiä Selaa sukkia Sään mukaiset kengät Kenkien ominaisuudet Juoksutekniikat Pronaatio Kenkien vaikutus juoksuvauhtiin Nopeammaksi juoksijaksi Kipuja juostessa? Jalkasilsa Hengitysilman lämmitin Tietoja meistä Tietosuojaseloste Käyttöehdot Palautelomake Etusivu

Juoksutekniikat ja tyylit

Juoksutekniikat jaetaan yleensä kolmeen kategoriaan askelkontaktin mukaan. Se osa jalasta, joka osuu ensin maahan eli on kontaktissa maahan, määrittää tekniikan. Ne ovat päkiä-, keskijalka ja kanta-askellukset. Tarkastelemme seuraavaksi näitä yleisimmästä lähtien.

Kiinnittäessäni huomiota juoksutekniikoihin, voin sanoa, että askellusten lisäksi on olemassa paljon muita tekijöitä, joilla on merkitystä juoksuun. Tämän voi havaita juoksutapahtuman osallistujia tarkkaillessa. Kärkikahinoissakin voi olla näkyvillä hyvin eritapaisia ja näköisiä juoksutyylejä.

Juoksutekniikka saattaa jopa muuttua kesken pidemmän juoksumatkan. Ryhti saattaa muuttua huonommaksi loppua kohden ja koko jalkaterän askellus saattaa vaihtua kanta-askellukseen.

Kanta-askellus

kanta-askellus
Kanta-askellus

Kanta-askelluksessa (heel strike) kantapää osuu ensiksi maahan. Tämän voi todeta helposti juoksukengän pohjaa katsomalla, sillä se kuluu juuri kantapään ulkosyrjän kohdalta. Sanotaan, että valtaosa juoksijoista juoksee kanta-askelluksella. Aloittelijat etenkin, mutta myös kokeneemmatkin.

Päkiäaskellus

päkiäaskellus
Päkiäaskellus

Päkiän osuessa ensiksi maahan, puhutaan päkiäaskelluksesta (forefoot strike). Sprintterit ja lyhyen matkat pikajuoksijat etenkin kiihdyttäessään juoksevat päkiäaskelluksella. Youtubessa on havantovideoita aiheesta.

Koko jalkaterän askellus

koko jalan askellus
Koko jalkaterän askellus

Koko jalkaterän askelluksessa / keskijalan askelluksessa (midfoot strike), koko kengän pohja osuu kerralla maahan. Tällöin se ei osu kantapää tai päkiä edellä. Todellisuudessa kengän pohja näyttää osuvan kerralla maahan tasaisesti, ja kenkän sisällä jalka voi olla kuitenkin kallistunut päkiälle tai kantapäälle. Mahdollista toki on, että päkiä ja kantapää osuvat samanaikaisesti maahan. Jalkakaari estää itse jalkaterän keskiosan osumisen samanaikaisesti päkiän ja kantapään kanssa.

Olympiavoittajan Mo Farah:in sanotaan juoksevan koko jalkaterällä (midfoot strike).

Etukeno

Etukeno tai kallistus (lean), takoittaa sitä kulmaa, jossa ruumis on kallellaan eteenpäin. Pään tulisi kuitenkin olla pystyssä.

juoksukengat logo Juoksukengat.fi sivustollamme pyrimme jakamaan parasta mahdollista juoksuun liittyvää materiaalia ja tarjoamaan hyvät, testaamamme kengät edulliseen hintaan. Haluamme jatkuvasti kehittyä, ja yksi keino vaikuttaa on antaa meille palautetta. Se käy helposti tämän palautelomakkeen kautta. Odotamme juuri sinun palautettasi!

Kommentoi aihetta

Sana on vapaa!


Kommentointi vaatii Facebook kirjautumisen. Kirjautumalla ensin voit kommentoida.