Jalkasilsa eli jalkasieni
Tässä muutavia vinkkejä, kun huomaat jalkasilsan iskeneen. Englanniksi jalkasieni on "Athelete's foot" (urheilijan jalka), ja syystäkin. Se tunnetaan myös englanniksi nimellä fungus. Urheilijoilla voi nimittäin olla tavallista useammin hiertymiä varpaiden välissä tai välittömässä läheisyydessä, jotka osaltaan edesauttavat pöpön etenemistä.
Ennaltaehkäisevät toimenpiteet
Monelle jalkasieni saattaa tulla yllätyksenä. Tällöin on viimeistään hyvä kiinnittää huomiota erinäisiin toimenpiteisiin, joilla voidaan sen uusiutuminen välttää. Jalkasieni nimittäin tulee helposti takaisin mm. kengistä.
(1) Yleisissä suihkutiloissa kannattaa aina käyttää suihkusandaaleja jalassa. Käytön jälkeen sandaalit kannattanee pestä (todella) kuumalla vedellä potentiaalisen sienikannan tuhoamiseksi.
(2) Älä koskaan lainaa toisten kenkiä, varsinkaan saappaita.
(3) Sukkia ei kannata koskaan vaihtaa vahingossa jalasta toiseen, sillä näin myös jalkasilsa leviää jalasta toiseen, jos sitä sattuu olemaan. Laita ennemmin käytetyt sukat aina pyykkiin, kuin että otat ne jalasta pois laittaaksesi ne kohta uudelleen jalkaan. Mikäli uusia sukkia ei ole saatavilla, jätä sukat kenkien sisään niin, että ne eivät vahingossa pääse vaihtumaan jalasta toiseen.
(4) Käytettyjen kenkien osto on aina riski. Ne tulee aina desifioida kenkädeodorantilla tai muulla vastaavalla suihkeella ennen käyttöä.
Jalkasienen tuhoaminen
Jalkasilsa tuhotaan apteekista ilman reseptiä saatavalla lääkkeellä. Esimerkiksi Lamisil -suihke on tehokas tähän tarkoitukseen. Omat suihkutilat tulisi käsitellä myös jollain lailla, ettei se sieltä tartu äkkiä takaisin. Ongelmaksi aiheutuvat kengät, joissa sieni voi pesiä kauankin. Kenkiä ei tulisi heittää kuitenkaan roskikseen, tulisihan siitä melkomoinen kuluerä! Juoksijalla voi olla kymmeniä kenkiä, joten ihan pienestä toimenpiteestä ei ole kysymys.
Jalkasieni voi elää jopa 6 kk (lukemani mukaan) kengässä, eikä kuole edes kylmyydessä. Näinollen kenkien laittaminen pakastimeen ei välttämättä auta.
Paras lukemani vinkki on desifioivan kenkädeodorantin suihkuttaminen saastuneisiin kenkiin. Omistan useita kenkäpareja. Onnistuin eräänä kesänä saamaan jalkasienen jostakin. Heti en asiaa havahtunut, joten kerkesin saastuttamaan useita kenkäpareja. Hoidettuani sienen pois apteekista ostetulla lääkkeellä sain sen kohta kuitenkin takaisin; oletettavasti jostain käyttämästäni kengästä. Suihkuttelin tämän jälkeen jokaisen kengän sisäpuolen huolella kenkädeodorantilla. Hoidettuani sienen pois uudestaan, se ei enää uusiutunut.
Ihon kuivaus
Jalkasieni yleensä asustelee pikkuvarpaan ja sen viereisen varpaan välikössä. Seuraavaan rakoon se pääsee myös aika yleisesti. Jostain syystä muissa väleissä sitä on huomattavasti harvemmin. Suihkussa käynnin jälkeen voi olla paikallaan kuivata aina nämä kaksi välikköä ihan wc-paperilla. Koska jalkasieni tykkää märästä ja kosteasta, kuivaaminen poistaa sille suotuisaa elinympäristöä.
Eroon jalkasienestä
Lyhyesti kerrattuna, jalkasilsasta pääsee kätevästi eroon (ja voi pysyä erossa):
(1) Huomioimalla ennaltaehkäisevät toimenpiteet (suihkusandaalit, vältä kenkien lainaamista...)
(2) Lääkeaineen käyttö sienen hävittämiseen
(3) Kasvuston tuhoaminen kaikista kengistä uudelleentartunnan välttämiseksi
(4) Varpaiden välien kuivaaminen suihkun jälkeen (mahdollisen tartunnan kasvuedellytysten minimoiminen)
(5) Oman suihkutilan lattian huolellinen pesu erityisesti sieni-infektion jälkeen
Juoksukengat.fi sivustollamme pyrimme jakamaan parasta mahdollista juoksuun liittyvää materiaalia ja tarjoamaan hyvät, testaamamme kengät edulliseen hintaan. Haluamme jatkuvasti kehittyä, ja yksi keino vaikuttaa on antaa meille palautetta. Se käy helposti tämän palautelomakkeen kautta. Odotamme juuri sinun palautettasi!
Kommentit
Haluamme kehittyä jatkuvasti ja kaikki kommentit ovat erityisen tervetulleita! Vaatii FB tai Google kirjautumisen sivun yläpalkista.