juoksukengat.fi
Selaa kenkiä Selaa sukkia Sään mukaiset kengät Kenkien ominaisuudet Juoksutekniikat Pronaatio Kenkien vaikutus juoksuvauhtiin Nopeammaksi juoksijaksi Kipuja juostessa? Jalkasilsa Tietoja meistä Tietosuojaseloste Käyttöehdot Palautelomake Etusivu

Nike Air Zoom Tempo Next

Kirjoitettu maanantaina 7.6.2021

Nike Air Zoom Tempo Next kengät on suunniteltu Alphafly Next% kenkien kaveriksi. Alphafly Next kengät eivät toimi kovin kauaa, mutta näiden pitäisi olla harjoituskäytössä huomattavasti kestävämmät. Ajatuksena siis on käyttää näitä kenkiä harjoitellessa ja kilpailuissa Alphafly Next% -kenkiä.

Nike Vaporfy Next kenkien kuppanina kulkee Zoom Fly 3:set. Nämä seikat eivät tarkoita, etteikö Tempo Next ja Zoom Fly -kengillä voisi juosta kovaa ostamatta niitä kalliita Alphafly Next tai Vaporfly Next -kenkiä. Jos haluaa hiukan parantaa omaa ennätystä, houkutus ostaa nuo kalliimmat, yli 300-euron kengät, kasvaa.

Nämä 'pikkuvelikengät' ovat painavampia kuin eliittikilpailijoille suunnitellut kengät, joiden ominaisuudet säilyvät ehkä muutaman maratonin verran. Nämä kengät tosin säilyttävät ominaisuutensa huomattavasti kauemmin.

Englanninkielisissä arvosteluissa on toisinaan ajateltu, että nämä kyseiset Tempo Next kengät sopisivat paremmin hiukan pidemmille matkoille johtuen hyvästä vaimennuksesta. Yleensä ottaen, Zoom Fly kenkiä on ajateltu lyhemmille, ehkä puolikkaalle asti. Näin ollen, Tempo Next kengät sopisivat maraton matkalle.

Nike Zoom Tempo Next
Nike Tempo Next teksti

Kengän koko

Nikellä koko ei juuri heittele. Nämäkin ovat juuri niinkuin pitääkin.

Paino

Tempo Next vaaka
Tempo Next puntarissa

40 kokoinen kenkä painaa keittiövaa'alla punnittuna 235 g. Paino on kolme grammaa enemmän kuin Zoom Fly 3:lla tällä koolla.

Droppi

Droppi on 10.0 mm

Testijuoksuja


35 kilometrin testijuoksu

35km testilenkki
Tempo Next testissä

35-kilometrin testi juostiin 3:00 maraton vauhtia, eli 4:15 min / km. Tarkoituksena oli selvittää, kuinka kengä toimii pidemmillä matkoilla. Ennakkona oli huoli, että näistä voi aiheutua erinäisiä kipuja.

Nike Zoom Tempo Next ja Zoom Fly kengät tarvitsevat totuttelua. Ilman totuttelua niistä ei saa potentiaalia käytettyä ja lisäksi polvea tai puuta paikkaa voi äkisti kolottaa.

Testijuoksun sujui mahtavasti. Kengät yllättivät positiivisesti ja pitivät vauhtia yllä. Jos Zoom Fly kengät tuntuvat joustavan hyvin, on jousiefekti näissä aivan eri luokkaa. Tuntuma on, että kengät todella potkaisevat lisävauhtia.

Kenkien vaimennus on myös erinomainen - mutta samalla energia ei valu hukkaan vaimennuksen takia, vaan se kerääntyy ja askelen noustessa jousiefekti toimii loistavasti.

Näyttäisi siltä, että maratonia ajatellen kengät ovat todella mahtavat. Useat kengät ovat pidemmällä lenkillä aiheuttaneet erilaisia kiputiloja, joskin yleensä ohimeneviä. Näitä käyttäessäni sellaisia ei ollut. Tosin kuulemani mukaan jollakin on ollut.

Kandenssi vaikuttaa jäävän aavistuksen alle normaalin. Yleensä se on ollut 98, mutta nyt 96. Ajattelen, että kenkien äärimmäinen jousiefekti ehkä laskee kadenssia.

Cooperin testi

Cooperin testissä juoksin 3320 metriä, tosin Polarin kello näytti matkaksi 3380 metriä. Ero johtunee osittain siitä, että ohitettavia oli paljon reitillä. 400-metrin kentällä sisärata on 400m, mutta seuraava rata on noin 7-metriä enemmän.

Kadenssi oli 35km kokeessa 96, mutta cooperin testissä se oli vain 94.

Kengistä jäi positiivinen vaikutelma lyhyemmille matkoillekin. Oma arvioni on, että näillä voi juosta lyhyempää että myös maraton matkaa huoletta.

10 km testijuoksu

10 km tuli juostua aikaan 37:48. Kadenssi oli nyt 97. Aika oli PB (Personal Best), eli oma ennätykseni. Keskimääräinen vauhti oli 3:48 min / km. Uskon, että ilman näitä kenkiä aika olisi ollut huonompi.

Toinen 10 km testi tuli juostua 7.8.2021 Kempeleessä, Z-Maraton tapahtumassa. Aamujuoksijana olen vältellyt viimeseen asti kuuman sään juoksuja. Kuumaan tottumattomana tämä kostautui aika ikävästi, aika jäi hiukan päälle 39 minuuttia. Mittari näytti noin +21-22 C. Juoksu ei ollut tasaista: 5km kohdalla yhden kierroksen ajaksi tuli 4:30. Seurasin erästä juoksijaa joka salakavalasti pudotti vauhtiaan.

Kempele Z-Maraton 10 km youtube logo
Kempele 10k, 2021

Lämmin sää hidastaa menoa. Näihin on olemassa muutamia laskureita englannin kielellä. Metrit ja Celsiukset ovat niissä huonosti tuettuina. Joka tapauksessa, on olemassa tutkimusdataa siitä, kuinka lämpimämpi ilma hidastaa vauhtia.

juoksukengat logo Juoksukengat.fi sivustollamme pyrimme jakamaan parasta mahdollista juoksuun liittyvää materiaalia ja tarjoamaan hyvät, testaamamme kengät edulliseen hintaan. Haluamme jatkuvasti kehittyä, ja yksi keino vaikuttaa on antaa meille palautetta. Se käy helposti tämän palautelomakkeen kautta. Odotamme juuri sinun palautettasi!


Kommentoi aihetta

Jäikö jotain olennaista kertomatta Tempo Next kengistä? Tai tuliko virheellistä tietoa? Kerro meille, niin pyritään tarkentamaan tietoa.


Kommentointi vaatii Facebook kirjautumisen. Kirjautumalla ensin voit kommentoida.