nopea kenka juoksukengat.fi
Selaa kenkiä Selaa sukkia Sään mukaiset kengät Kenkien ominaisuudet Juoksutekniikat Pronaatio Kenkien vaikutus juoksuvauhtiin Nopeammaksi juoksijaksi Kipuja juostessa? Jalkasilsa Hengitysilman lämmitin Tietoja meistä Tietosuojaseloste Käyttöehdot Palautelomake Etusivu

Kengän ominaisuuksien merkitys juoksuvauhtiin

Kengillä on merkitystä juoksuvauhtiin. Kirjasta: The Art of Running Faster (Julian Goater, Don Melvin) voimme lukea seuraavaa:

"As your feet lands it should act as a shock absorber, and as it leaves the ground it should act as a spring."
"Running on your heels prevents you from using your foot as a spring or a lever."
"Samalla kun jalkasi osuu maahan, sen (kengän) pitäisi toimia vaimentimena, ja kun se nousee maasta, sen pitäisi toimia jousena."
"Kantapääjuoksu estää jalan käyttämistä jousena tai vipuna."

Droppi

kenkien droppi
Dropin merkitys juoksuvauhtiin

Seuraavat päätelmät ovat allekirjoittajan omia ajatuksia, eivätkä näinollen ole tieteellisesti todistettuja tosiasioita. Biomekaniikkaan liittyy paljon erilaisia aseltelmia ja tekijöitä, mutta seuraavat seikat ovat mielestäni kuitenkin kirjoittamisen arvoisia havaintoja.

Mikäli droppia ei ole, kantapää joutuu tekemään suuremman liikkeen. Viereisen kuvan Fb eli 10 mm droppi havainnollistaa, kuinka paljon syvemmälle kantapää menee, jos droppi on 0 mm. Toki olettaen, että kantapää käy yhtä korkealla oli droppi sitten 0 mm tai 10 mm. Toisen seikka on voimavektorin suunta: dropin ollessa 10mm, kengän jousiefekti ohjaa hieman enemmän eteenpäin (ks Kuvan Va), kun se muutoin olisi lähestulkoon suoraan ylöspäin (kuvassa Vb). Jousiefektillä tarkoitan sitä, kun kantaosa on iskenyt maahan viimeisenä ja lähtee nousemaan, eli kompressoitu materiaali palautuu, antaen samalla potkua liikkeeseen.

Edellä olevaan kappaleen olen itse havainnoinnut käyttämällä kahta eri droppista kenkää: 10 mm ja 6 mm. Pienemmän dropin omaavalla kengällä työmäärä 4:00 min / km vauhtiin tuntui olevan huomattavasti kovempi, eli työläämpi. Kengissä voi toki olla muitakin vaikuttavia tekijöitä, mutta tämä havainto oli aina toistettavissa. Oma arvio oli, että tavanomaisilla 10 mm dropin kengillä samalla työmäärällä olisi päässyt ainakin 3:50 min / km vauhtia.

6 mm dropin kengät olivat Nike Free Flynik v4.0 ilman pohjallisia, ja 10 mm verrokkikenkinä Adidas Adizero Boston ja Adizero Adios.

Yhteenvetona, dropin merkitys (10mm vs 0mm) kohdistuu ainakin kahteen biomekaaniseen ilmiöön:
• Pienempi työmäärä, koska kantapään ei tarvitse laskutua niin alas (Fb:n verran)
• Kantaosan palautevoima kohdistuu enemmän eteenpäin (Va)

Edelleen painotan, että ylläolevat seikat eivät ole tieteellisesti tutkittuja faktoja, vaan omia havaintojani.

Kenkien vaimennuksesta

Kenkien vaimennus sellaisenaan ei sovellu hyvin vauhdikkaaseen juoksuun. Tällöin nimittäin sitä jousiefektiä ei ole. Kengän tulisi siis pystyä toimimaan 'jousena', eli palautuessaan sen tulisi antaa voimaa oikeaan suuntaan.

Yleensä ottaen, hyvin vaimennetut kengät eivät ole siis kisakenkiä, eikä niillä tehdä ennätyksiä. Juoksiharjoitteluun ne voivat sopia, etenkin jos ne ehkäisevät eriasteisia vammoja. Puhutaan siis ei-niin-vauhdikkaista peruslenkeistä.

Kengän paino

Kenkien painoilla on suuria eroja. Asics Gel Nimbus 22 miesten kenkä painaa 310g, kun taas Adizero Adios 5 painaa 224g. Kun huomioidaan kummatkin jalat, määrää tulee tuplasti. Sitä kovempi vauhti, mitä kevyempi paino. 1 kg vähemmän painoa antaa noin 2.7 sekuntia nopeamman ajan per jokainen juostu kilometri. 10 kilometrin kilpailussa tämä merkitsee lähes puolen minuutin vauhdinparannusta jokaiselle kilonpudotukselle. 200 grammaa vastaisi tällä kaavalla noin 30s / 5 = 6 sekuntia. Asia ei näinollen ole täysin merkityksetön vaikka onkin aika marginaalinen. Alla muutama lisäesimerkki kenkien painoista:

Adidas Boost 20310 g
Adidas Alphabounce RC 2.0310 g
Adidas Adizero Adios 5.0224 g
Adizero Takumi Sen 6197 g
New Balance 860v10335 g
New Balance Fresh Foam Tempo265 g
New Balance 1400v6204 g

Aina paino ei tee kengästä kilpakenkää. Esimerkiksi New Balancen FuelCell 890v8 painaa 238 g (aikaisempi 890v7 painoi 204 g) on enempi kevyen treenin kenkä, eikä niinkään kilpakenkä.


juoksukengat logo Juoksukengat.fi sivustollamme pyrimme jakamaan parasta mahdollista juoksuun liittyvää materiaalia ja tarjoamaan hyvät, testaamamme kengät edulliseen hintaan. Haluamme jatkuvasti kehittyä, ja yksi keino vaikuttaa on antaa meille palautetta. Se käy helposti tämän palautelomakkeen kautta. Odotamme juuri sinun palautettasi!

Kommentoi aihetta

Sana on vapaa!


Kommentointi vaatii Facebook kirjautumisen. Kirjautumalla ensin voit kommentoida.